Jongerenwerker Freek

Wie: Freek van den Berg, getrouwd met Lydia
Waar: Wijk Westenholte
Wat: 20 uur jongerenwerk

Jaren geleden kwam ik vanuit het westen naar Zwolle toe voor de docentenopleiding lichamelijke opvoeding. Tijdens mijn stage kwam het regelmatig voor dat kinderen ruzie met elkaar kregen. Het was gebruikelijk om ze een time-out te geven en langs de kant van de zaal te zetten. Vaak waren dit dezelfde kinderen en het aantal beweegmomenten werd voor hen beduidend minder. Ik vond dat prachtig! Niet omdat ze ruzie hadden of omdat ze dan een passende straf kregen, maar omdat ik dan langs de kant met ze kon kletsen over de ‘echte’ dingen in het leven: waarom ze zo boos waren, waarom ze zo reageerden of wat er die dag gebeurd was. Ik besefte daardoor dat mijn hart ligt bij jongeren en hun worstelingen in het leven.

Wij doen dit werk op basis van giften. Wilt u zich financieel inzetten voor Westenholte?

Steun het project van Freek

Westenholte

Dit komt nu tot uiting in mijn jongerenwerk in Westenholte. In 2017 kwam ik in aanraking met de jongeren in de wijk door een sport- en evangelisatieproject. Veel jongeren die ik toen ontmoette, groeiden op in een onrustige omgeving. Hoe meer ik aanwezig was en hoe beter ik jongeren leerde kennen, hoe meer ik zag wat er gaande was. Thuis, op school of in de wijk speelt er veel, wat vaak echt impact heeft op het leven van jongeren. Ik ervaar dat het goed en nodig is om naast jongeren te staan in de dingen die ze meemaken en ik geloof dat we als wijk kunnen bijdragen aan het opgroeien tot stabiele volwassenen. Volwassen-zijn gaat over alle vlakken van het leven: emotioneel, sociaal, mentaal, fysiek en spiritueel. Ik geloof dat Jezus die plek mag innemen in het leven van iedere jongere. Natuurlijk kan ik ze dat niet door de strot duwen!

'Ik geloof dat we als wijk jongeren kunnen helpen te groeien tot stabiele volwassenen.'

Samen leven delen

“Leven delen” en “samen leven” zijn mijn kernwoorden in het werk. Ik wil mijn leven delen met jongeren (inclusief de ups en downs) en hoop dat zij dat ook met mij doen. Het doel van de activiteiten die ik draai is om daar ruimte voor te creëren. Ik wil dit samen met andere wijkbewoners en jongeren doen, zodat we een netwerk vormen rondom, voor en door jongeren.

Mijn werk

Het jongerenwerk in Westenholte doe ik samen met mijn vrouw Lydia en een groot team van vrijwilligers. Mijn werk is het draaien van activiteiten met jongeren, het ondersteunen en opzetten van ons team in de wijk en netwerken met externe organisaties, verenigingen, kerken en andere sleutelfiguren met betrekking tot ons wijkwerk. Ik ben een dromer met veel ideeën en plannen, die ik graag samen met anderen vormgeef. Je kunt me herkennen aan m’n enthousiasme – als ik ergens voor ga, ben ik er helemaal!