Inloopavond in de huiskamer

Vrijwilliger Anne neemt een kijkje bij de inloop in de huiskamer, en vertelt hierover:

Samen koken

Het is voor mij de eerste keer dat ik op woensdagavond bij Youth for Christ ben. Terwijl ik mijn fiets parkeer, zie ik de keuken vol met mensen staan. Als ik binnenloop, stel ik mij voor aan iedereen die ik nog niet ken. En dat zijn er best veel. Een paar jongeren zijn aan het helpen in de keuken. Ik pak een krop sla en begin te snijden.

Die-hard-fans

Ondertussen doe ik mijn vragenrondje. En ik kom er al snel achter: hier staan die-hard-fans van de inloop! Bijna elke keer zijn ze er. En waarom ze komen? Voor de gezelligheid. Tijdens de avond vraag ik aan verschillende jongeren wat ze het leukste vinden aan de inloop. Ik zal een opsomming geven: het koken, het eten, het kletsen, de spellen na het eten en nóg een keer kletsen. Dus, de hele avond!

In stilte eten?

Tijdens het eten merk ik dat de jongeren niet bang zijn om met een onbekende te praten. In stilte rustig eten? Nee, daar doen ze niet aan! Maar ja, dat zijn we bij Youth for Christ gewend, toch? Aan het einde van de maaltijd wordt er een wekker gezet; pas daarna mogen de jongens van tafel. Ze wachten bijna allemaal netjes en rennen dan naar buiten. Ik loop nieuwsgierig achter ze aan. Blijkbaar hebben ze zich ingehouden tijdens het eten en komt dat er nu uit. Of ik mee doe met voetbal? Ja tuurlijk! Oh, het wordt toch Buskruid. is ook leuk. Terwijl ik druk aan het verstoppen ben, is er binnen een spannende Fifa-wedstrijd aan de gang, en wordt er afgewassen door een paar vrijwilligers.

Voor herhaling vatbaar

Er wordt gevraagd naar mijn indrukken, en kan ik maar vier woorden uitbrengen: gezellig, druk, liefdevol en chaotisch. Maar stiekem waren het deze vier woorden: ‘zeker voor herhaling vatbaar’.